Wat is Cradle to Cradle-productie?
De duurzaamheidswereld ‘cradle to cradle’ wordt vaak aangehaald en is volgens MKB Service zelfs ‘de ultieme vorm van duurzaamheid. Maar wat is cradle-to-cradle nu precies? Waar het om gaat is dat het product waar je keer op keer blij van wordt, om het weer te gebruiken. Of is het veel verder? Wij zijn er achter gekomen.
Cradle-to-Cradle.
Cradle to Cradle (C2C) is eigenlijk een ontwerpfilosofie, bedacht door de Duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough. Volgens hen is het principe van ‘verspilling’ eigenlijk ‘ een nieuwe gronstof’. Dit betekent dat elke grondstof en elk ander materiaal dat voor een product wordt gebruikt, ook opnieuw kan worden hergebruikt. Nu is recycling vaak ook het geval, maar wat C2C een extra dimensie geeft is het feit dat de grondstof bij recycling waarde kan verliezen. Het omvat dus 'up-cycling' (iets dat zelfs beter of net zo goed doet) in plaats van 'down-cycling' (gewoon een tweede leven geven aan een mindere toepassing).
De biosfeer en technosfeer.
Maar alleen met het upcyclen van producten en grondstoffen zijn we er nog niet helemaal. Braungart en McDonough onderscheiden namelijk twee cycli waarin materialen zich mogen bewegen: de biosfeer en de technosfeer. Eigenlijk is het onderscheid vrij eenvoudig: in de biosfeer kunnen materialen uiteindelijk biologisch worden afgebroken; ze zijn composteerbaar. Denk bijvoorbeeld aan de rietjes van dranken als nieuw plastic.
C2C-certificering.
Maar hoe herken je nu dat het product dat je in handen hebt volledig Cradle to Cradle is? Omdat er een speciale C2C-certificering is. Deze internationale standaard kent vijf niveaus: basis, brons, zilver, goud en platina. Als je hiervoor in aanmerking wilt komen, wordt er gekeken naar de samenstelling van het materiaal, mogelijkheden voor hergebruik van materialen, gebruik van hernieuwbare energie, duurzaam waterbeheer en sociale rechtvaardigheid. Het C2C-logo (een blauwe en groene C in oneindige vorm) vind je terug op toiletpapier, zonnepanelen en tapijttegels. Zelfs een volledige kledinglijn van C&A kreeg een gouden C2C-certificering. Een algemene beoordeling is niet alleen mogelijk, omdat de eisen voor certificering per product verschillen. De beoordeling zelf is niet helemaal super:
Source: https://www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame-blogs/wat-is-cradle-to-cradle
Auteur: Jessie
SUPERDOUGHHOOK.COM is niet Cradle to Cradle gecertificeerd omdat de kosten voor het certificaat hoog zijn en wij de kosten niet willen doorberekenen aan onze klanten. Onze producten worden in kleine batches gemaakt en zouden daardoor veel duurder zijn.
Al het water in onze fabriek komt van bovenaf, dus regenwater. Daarnaast recyclen wij dit zodat het hergebruikt wordt. Ook filteren wij het water voor het polijstsysteem.
Zware metalen en silicium worden eruit gefilterd voordat het water via de rioolwaterzuivering wordt geloosd. Alle elektriciteit die we in onze fabriek gebruiken, komt uit zonnecellen die in 2022 op het dak van onze fabriek en aangrenzende gebouwen werden geplaatst. Hierdoor geven we ruim 90% terug aan andere gebruikers en gebruiken we niet meer dan 10% voor het maken van onze deeghaken, machines en andere onderdelen.
Toch werken wij volgens het Cradle to Cradle-principe omdat wij vinden dat dit milieuvriendelijk is. Voor meer informatie over C2C kijk op Wikipedia of hierboven.
Heeft u opmerkingen of ideeën over hoe het toch milieuvriendelijk kan, dan horen wij dat graag van u via ons contactformulier.
met vriendelijke groeten.Jan de Jong