Biologisch afbreekbaar plastic: de duurzame keuze,

 

Plastic is al tientallen jaren een integraal onderdeel van ons dagelijks leven. Van verpakkingsmaterialen tot gebruiksvoorwerpen en technische componenten, plastic heeft zijn veelzijdigheid bewezen. Echter, de groeiende bezorgdheid over milieuvervuiling en de eindeloze stapels niet-afbreekbaar plastic afval hebben bedrijven aangemoedigd om alternatieven te verkennen. Een van deze alternatieven is biologisch afbreekbaar plastic.

 

Is er biologisch afbreekbaar plastic?

 

Ja, er is bio afbreekbaar plastic. Dit type plastic wordt vervaardigd met behulp van organische materialen zoals zetmeel en suikerriet. In tegenstelling tot conventioneel plastic, dat honderden jaren kan duren om af te breken, wordt biologisch afbreekbaar plastic afgebroken door natuurlijke processen en micro-organismen. Dit maakt het een veel milieuvriendelijkere keuze.

 

Waar is biologisch afbreekbaar plastic van gemaakt?

 

Biologisch afbreekbaar plastic wordt gemaakt van hernieuwbare bronnen zoals maïszetmeel, aardappelzetmeel, suikerriet en zelfs algen. Deze grondstoffen worden omgezet in polymeren die dezelfde eigenschappen hebben als traditioneel plastic, maar zonder de negatieve milieueffecten. Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en vermindert de koolstofvoetafdruk.

 

Welk plastic is afbreekbaar?

 

Er zijn verschillende soorten eco-vriendelijke plastic op de markt, waaronder:

PLA (Polylactide): Gemaakt van maïszetmeel, PLA is een van de meest voorkomende bio afbreekbare plastics. Het wordt vaak gebruikt voor wegwerpartikelen zoals serviesgoed en verpakkingsmaterialen.

PHA (Polyhydroxyalkanoaat): Dit type afbreekbaar plastic wordt geproduceerd door bacteriën en kan worden gebruikt voor voedselverpakkingen, landbouwfolie en medische toepassingen.

PBAT (Polybutyleenadipaat-tereftalaat): PBAT is een mengsel van biologisch afbreekbare en niet-afbreekbare polymeren. Het wordt vaak gebruikt in composteerbare vuilniszakken en folies.

 

Hoe herken je bio plastic?

 

Het herkennen van bio afbreekbaar plastic kan soms lastig zijn, omdat het vaak lijkt op gewoon plastic. Om ervoor te zorgen dat je echt bio afbreekbaar plastic gebruikt, kun je letten op de volgende kenmerken:

Controleer op labels of certificeringen zoals het “OK Compost” of “Seedling” logo.

Informeer bij de fabrikant over de samenstelling van het plastic.

Let op de biologische afbraaktijd, die meestal korter is dan die van traditioneel plastic.

 

Eco-vriendelijk plastic is een duurzame keuze voor bedrijven die hun ecologische voetafdruk willen verminderen en willen bijdragen aan een schoner milieu. Door over te stappen op deze milieuvriendelijke optie, kunnen bedrijven actief deelnemen aan de strijd tegen plasticvervuiling en tegelijkertijd voldoen aan de groeiende vraag naar duurzame producten. Door duurzaam te ondernemen dragen wij ons steentje bij om Nederland circulair te maken.

Milieuvriendelijk plastic biedt een veelbelovende oplossing voor de milieuproblemen die gepaard gaan met conventioneel plastic. Bedrijven die streven naar duurzaamheid en verantwoord ondernemen kunnen profiteren van de voordelen van biologisch afbreekbaar plastic, zowel in termen van milieu-impact als marktaanpassing. Het is tijd om de overstap te maken naar een groenere toekomst en te investeren in duurzame materialen.

 

 

Bron; Robijn.nl, Chris Visschedijk

 

Wat is PLA?

 

PLA staat voor polymelkzuur, in het Engels aangeduid als PolyLactic Acid. In de chemie wordt het een

‘Thermoplast’ genoemd. Dat duidt op een kunststof die bij verhitting zacht wordt. Een groot verschil ten opzichte van traditionele plastics vormt de grondstof. PLA is namelijk niet gemaakt van aardolie maar van een hernieuwbare, plantaardige bron. De basis bestaat uit melkzuur, dat wordt verkregen uit landbouwgewassen zoals maïs.

 

De belangrijkste voordelen van PLA

 

Composteerbaar

Veel PLA-producten zijn afbreekbaar onder industriële composteeromstandigheden (vanaf +58 °C). Daarbij worden veel hogere composteringstemperaturen bereikt dan in de composthoop in je tuin. Het is dus belangrijk dat PLA nog altijd correct wordt gesorteerd en gerecycled. Anders zal het ook langer in het milieu blijven dan zou mogen. In afwachting van een duidelijkere regelgeving gooi je deze bio plastics voorlopig wel best bij het restafval.

Om er zeker van te zijn dat het stukje bio plastic dat je in je handen vasthoudt composteerbaar is, kan je uitkijken naar het Seedling of TUV Austria-logo. Staat dit logo op de verpakking, dan kan men het industrieel composteren.

Transparant

Een tweede voordeel van PLA schuilt in zijn transparantie. Je verpakte producten blijven perfect zichtbaar. Dat is vaak een absolute must bij het verpakken van voeding.

Zo weet je klant onmiddellijk dat je groenten, fruit of dessertjes er prima uitzien. Aan PLA kan men trouwens een kleurstof toevoegen waardoor hij niet langer meer transparant is, mocht dat nodig zijn.

Flexibel

Het derde grote voordeel van PLA? Dat is zijn flexibiliteit! Het kan daardoor worden toegepast voor allerlei soorten producten en verpakkingsmaterialen. De mogelijkheden zijn quasi eindeloos. Daarnaast kan PLA ook harder worden gemaakt door er bijvoorbeeld kalk aan toe te voegen. We spreken dan over CPLA, waarbij de C staat voor Crystallized. Dit ‘gekristalliseerd’ PLA is ondoorzichtig en heeft een hogere hittebestendigheid.ics versus traditionele plastics

Ten eerste wordt er bespaard op fossiele grondstoffen, een grondstof die we niet oneindig in voorraad hebben. In plaats daarvan gebruikt men een hernieuwbare biomassa (bv. maïs of

Suikerriet). Het tweede voordeel: tijdens de groei van deze planten wordt er CO2 uit de lucht gefilterd. Bio plastics hebben dus de unieke eigenschap om CO2 te neutraliseren.

 

3. Populaire toepassingen

Zoals de onderstaande figuur duidelijk maakt, zijn bio plastics vooral populair in de verpakkingsindustrie (goed voor 66%). PLA leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor het presenteren en verpakken van voeding: denk maar aan bakjes voor groenten of fruit, drinkbekers, potjes voor sauzen, enz.

 

 

 

Bron: Rajablog en www.european-bioplastics.org